Online Bağış

55 Yıldır süren zulüm: Arakan

13-02-2017, 11:36

Avrupa Yetim Der'in yardım gönüllüsü Bangladeşli Muhammed Mahip, Arakanlı Müslümanların son durumu hakkındaki bilgilerini siz değerli Avrupa Yetim-Der gönüllüleri ile paylaşıyoruz.

1962 yılından bu yana baskıcı Bangladeş hükümetinin ve Budistlerin zulmü altında yaşayan Arakanlıların yaşadığı zulümler ve acılar bitmek bilmiyor. Arakanlıların Müslüman olduklarından dolayı zulümler gördüğünü dile getiren Avrupa Yetim Der'in yardım gönüllüsü Bangladeşli Muhammed Mahip, Arakanlı Müslümanların son durumu hakkında konuştu.

Muhammed Mahip, Avrupa Yetim-Der yetkilileri ile tanıştığını ve kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlara tüm zorluk ve engellemelere rağmen yardımlarda bulunduğunu ifade etti. 1962 yılından beri devam eden zulümlerin ise ancak 2012 yılında dünya Müslümanları tarafından duyulduğunu söyledi.

“1962 YILINDAN BERİ ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ZULMEDİLİYOR”

Myanmar ve Arakanlı Müslümanların tarihi hakkında açıklamalarda bulunan Mahip, “Arakan eskiden kraliyet ile yönetiliyordu. Rahine adında başka bir kraliyet daha vardı. Müslümanlar Arakan'da yaşıyordu. Budistler ise Rahine denilen kraliyette yaşıyorlardı. 1820'li yıllarda İngilizlerin işgaline uğruyor bu topraklar. 100 yıl kadar iki Kraliyeti de sömürgesi haline getiriyor. Bu iki kabile yani Arakanlılar ve Rahineliler birleşerek İngilizlerin işgalinden kurtuluyor. Şu an itibariyle Myanmar'da  %80'ne yakın Budist, %20 de Müslüman nüfus bulunuyor. Arakanlı Müslümanların sayısı arttıkça Budist kabile bunun önüne geçmek istiyor. 1940'ta bağımsız olan ülkede 1962 yılında baskıcı Budistler tarafından Müslümanlara karşı büyük bir baskı ve yok sayış başlıyor. Toprakların kendilerine ait olduğunu iddia eden Budistler Arakanlı Müslümanları işgalci gibi göstermeye başlıyor.” dedi.

‘ARAKAN MÜSLÜMANLARI SON DERECE DİNLERİNE BAĞLIDIRLAR'

Myanmar ve Arakan'ın coğrafi konumu hakkında da bilgi veren Mahip; “Bengal Körfezi kıyısında, Bangladeş, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Laos ve Tayland gibi ülkelere sınırı var Myanmar'ın. Çok büyük bir yüz ölçümü olmamasına rağmen 50 Milyonu aşkın nüfusu vardır” ifadelerini kullandı. Myanmar'da iki çeşit Müslüman olduğunu belirten Mahip, “Myanmar'da bazı Müslümanlar özellikle de Tayland sınırına yakın Müslümanlar artık sözde Müslüman diyebiliriz. Dine bağlılıkları zayıflamış durumda. Myanmar hükümetinin de bunlara karşı bir baskısı söz konusu değil. Fakat Arakan Müslümanları son derece dinlerine bağlıdırlar ve en çok baskı da buradakilere yapılıyor. Oradaki Müslümanlar da bir parti veya bir cemaat çatısı altında toplanmış durumda değiller” ifadelerini kullandı.

‘SEBEP YERALTI KAYNAKLARI DEĞİL MÜSLÜMAN OLUŞLARI'

Arakan'ın yeraltı zenginliği sebebiyle hedefte olduğu yönündeki iddialara da değinen Muhammed Mahip, “Yeraltı kaynaklarından dolayı böyle bir zulüm işlendiğini düşünmüyorum. Bengal Körfezinde petrol çıktığına dair bazı iddialar var. Fakat bu iddialar 2-3 yıllık iddia. Arakan halkı ise 1962'den beri zulme uğruyor. Yani bu iddiayı da çürütmüş oluyor. Oradaki halk Müslüman olduğu için zulme uğratılıp katlediliyor” diye konuştu. 

‘BANGLADEŞ HÜKÜMETİ ARAKANLILARA YETERİNCE SAHİP ÇIKMIYOR'

Ağır zulümlerle karşılaşan Arakan halkının Bangladeş'e göç etmek zorunda kaldığına değinen Muhammed Mahip, “Bangladeş nüfus olarak çok kalabalık ve henüz gelişmemiş bir ülke. Bu sebepten dolayı Arakandan göç edenlere yeterince imkân sağlayamıyorlar. Şu an için göç eden Müslümanlar çeşitli yerlerdeki kamplara yerleştirilmiş durumdadır. Fakat bu kamplara yardımlara izin verilmiyor. Buralara yardım yapan kuruluşlar da kendi imkânlarıyla bir şekilde yardımlarını ulaştırıyorlar” şeklinde konuştu.

‘BANGLADEŞ'TE 100 BİNİN ÜZERİNDE ARAKANLI MÜLTECİ VAR'

Myanmar hükümeti yetkililerinin Bangladeş'e gelerek Arakanlı mülteciler konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Mahip, “Arakanlılara bakamayan Bangladeş hükümeti kendilerine vatandaşlık da vermiyor. Tahmini olarak 100 bin Arakanlı Müslüman mülteci Bangladeş'te bulunuyor. Gelen yetkiliyle de Arakanlı mültecilerin geri gönderilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını söylediler. Bu karara gerekçe olarak da bu mültecilere bakamayacaklarını gösterdiler” dedi.

‘OKULLARI YAKILAN ARAKANLILAR EĞİTİMSİZ KALIYOR'

Arakanlıları ülkeyi terk etmeye zorlamak için her türlü zulmün uygulandığını söyleyen Mahip son olarak şunları söyledi; “En son, uçakla yerleşim yerlerini bombalayarak Arakanlı Müslümanların evleri yakıldı, yıkıldı ve birçoğu diri diri yakılarak öldürüldü. Arakanlı Müslümanlar genel olarak eğitim hakkından mahrum bırakılıyor. En fazla ilkokulu okuyabiliyor çocuklar. Okul olmadığı için zaten birçok çocuk okula bile ulaşamıyor.”

‘ARAKANLILARA SAHİP ÇIKIN'

Arakanlı Müslümanların zor durumda olduğunu dile getiren Mahip, hem Müslüman ülke liderlerine hem de yardım kuruluşlarına çağrıda bulunarak, “Arakanlılara sahip çıkın” dedi.


(2012'de yakılan Arakan köyleri. Resim: HRW)