Myanmar'da, uğradıkları zulüm ve katliamlarından dolayı yurtlarını terk ederek Bangladeş sınırındaki Co'x Bazar şehri yakınlarındaki mülteci kamplarına sığınan Arakanlıların yaralarına merhem olmak için krizin başladığı ilk günlerden bu yana insani yardım çalışmaları sürdüren Avrupa Yetim-Der, bölgeye tekrardan heyet göndererek yardımlarına devam edecek.
Arakanlı mültecilere yönelik daha önce çadır ev, gıda, su kuyuları, sıcak yemek ve çeşitli yardım projelerini gerçekleştiren Uluslararası İnsani Yardım Kuruluşu Avrupa Yetim-Der'in yönetim kurulu üyelerinin de aralarında olduğu heyetin birçok projeyi gerçekleştireceği belirtildi.
Çadır kent açılışı yapılarak sıcak ve güvenilir ikamet yerleri oluşturulacak
Dünya'da en çok haksızlığa uğrayan, zulüm gören etnik gruplardan biri olan Arakanlılara yönelik yardım çalışmaları ve gidecek olan heyetin gerçekleştireceği faaliyetlerle ilgili açıklamada bulunan Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş, Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşanan saldırı ve katliamlardan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlıların kaldığı kamplarda inşa edilen çadır kentlerin açılışının yapılacağını belirtti.
Ateş, çadır kentte yaşayan yüzbinlerce insanın mağduriyetlerine çözüm üretmek, sıcak ve güvenilir şekilde yaşamlarını sürdürebilecekleri alanlar oluşturulması için yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve çeşitli yardımları ulaştırmak için Mart ayının ilk haftasında Bangladeş'te mültecilerin kaldığı Co'x Bazar şehrine gitmeyi planladıklarını söyledi.
Mescit açılışları yapılacak ve aile bütçesine katkı için dikiş makineleri verilecek
Kutupalong, Balokali ve diğer irili ufaklı kampları da ziyaret edecek olan heyetin yapacağı çalışmalarla ilgili Ateş, "Arakanlılara yönelik projemiz sadece çadır kentle sınırlı değil. Bayan ve erkekler için ayrı ayrı mescitlerin de açılışı yapılacak. Allah nasip ederse su kuyularının da açılışını gerçekleştireceğiz. Ayrıca bayanlar için dikiş makinası dağıtımımız olacak. Bundaki amacımız, mağdur Arakanlıların aile bütçesine maddi katkı sağlayabilmek tekstil işletmeleri ve fabrikalarının kısmi işlerini görebilecek yeterlilikte dikiş nakış üretimini karşılamaktır." ifadelerini kullandı.
Elektriğin olmadığı kamplara güneş enerjisi sistemiyle aydınlatma kurulacak
"Kampta yaşayan ailelerin, alt yapı yetersizliği ve maddi imkanların yoksunluğundan dolayı elektrik olmayan çadırlarda hayat sürdürüyorlar. Bu duruma kısmi çözüm üretebilmek için de güneş enerjisiyle aydınlatma sistemini çadırlarda uygulamaya geçireceğiz." diyen Ateş, Mart ayının ilk haftası yapacakları ziyarette, sıcak yemek ve gıda yardımlarının da yapılacağı bilgisini paylaştı.
Kamplarda yapılacak yardım faaliyetleri ve açılışlar için bir haftalık süreyle ziyaretin planlandığını aktaran Ateş, "Ziyaretimiz sonrasında Avrupa Yetim-Der yönetim kurulu ve gönüllüleriyle bir araya gelerek Arakanlı mültecilere yönelik daha fazla neler yapılabileceği konusunu istişare edeceğiz. Ramazan ayı gün geçtikçe yaklaşıyor. Ramazan ayı için de plan ve projelerimiz olacaktır." açıklamasında bulundu.
Hayırseverlere insani yardımlara destek çağrısı
Ateş son olarak, "Avrupa Yetim-Der olarak insani yardım projelerimiz sadece Arakanlılara yönelik değil. Yardımlarımız, Asya ülkeleri, Afrika Ülkeleri, Balkanlar ve Avrupa'da devam ediyor ve devam edecektir. Yakın tarihte Arakanlı mültecilere insani yardım ulaştırmak için gideceğimizden hayırseverlerin bu kamplarda yaşayan mağdur mültecilere yardım elini uzatmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.