Online Bağış

Yetimlerle Dayanışma Etkinliği 2016

26-12-2016, 09:18

Avrupa Yetim Der’in ikincisini düzenlediği “Yetimlerle Dayanışma Gecesi” Avrupa kıtasının dört bir yanında yaşayan hayırseverlerin katılımıyla Wiesbaden şehrinde gerçekleştirildi.

Avrupa Yetim-Der Almanya Wiesbaden’de tüm gelirleri yetim, öksüz ve ihtiyaç sahiplerine bağışlanmak üzere “Yetimlerle Dayanışma Gecesi” programı düzenledi. Avrupa’nın çeşitli ülke ve kentlerinden katılımın olduğu programa kurumun Avrupa’da faaliyet yürüten gönüllü temsilcilerin hazır bulunurken, Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş ve Yönetim Kurulu üyeleri de programdaydı. Kurumun Genel Başkanı Murat Korkut geçirdiği rahatsızlıktan dolayı hastanede müşahede altında olduğu için programa katılım sağlayamazken, Yetimlerle Dayanışma gecesine katılan hayırseverlere yazılı bir mesaj gönderdi.

Abdullah Doğan hocanın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın sunuculuğunu Yahya Abay üstlenirken, İlahi ses sanatçısı Sedat Uçan, Özlem Ajans sanatçıları, Bilal ve Selami, Grup Vuslat, Grup Vahdet, Grup Rehber ve Mehmet Zeki sahne alarak ilahi ve ezgiler seslendirdi. Programda Hamburg Tevhid Tiyatro ekibi de yetimleri konu alan bir gösteri sundu.

Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş, kurum olarak hedeflerinin yeryüzünde daha çok yetime ulaşmak olduğunu belirterek, “Bizler gecemizi gündüzümüzü bir yapıp zaman mefhumunu tanımaksızın yetimlerin hizmetine amade olmuş gönüllüleriz. Bizlere çeşitli şekillerde destekte bulunan hayırseverlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

2016 yılında Dünya’nın birçok yerinde yetimlere ulaşıldı

 2016 yılında Türkiye’nin doğusu - batısı demeden her bölgesinde binlerce yetim ve ihtiyaç sahibine çeşitli yardımlarda bulunduklarını ifade eden Ateş, “Filistin’de yüzlerce yetime yardımda bulunduk. Afrika’da Yasin Börü Medresesi açtık bu Medrese de 600’e yakın yetim eğitim görmekte. İnsanlarımızı hem insanlığa hem İslam’a faydalı kılmak için sosyal çalışmalarımız devam ediyor. Filipinler ülkesinde bulunan birçok Medrese de yetimlere yardımlarda bulunduk. Türkiye başta olmak üzere, Afrika, Asya, Avrupa ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında mülteci durumuna düşmüş ihtiyaç sahiplerini de unutmadık. Kimi zaman bir gıda paketinin, bir elbisenin ihtiyaç sahiplerine umut olduğunu unutmayalım.” şeklinde konuştu.

Yetimlere sahip çıkmalı, insanlığa faydalı bireyler olmaları için çalışmalıyız

Yetim ve öksüzlere sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Ateş, “Günümüzde yetim ve sahipsiz kalmış çocukları çeşitli şekillerde kullananlar var. Bizler bu çocuklara sahip çıkmalı onların faydalı ve hayırlı bir nesil olabilmeleri için onlara yardımcı olmalıyız. Eğer bizler ümmetin yetimlerine sahip çıkmazsak elbette ki onların sahipsizliklerinden istifade edecek olan art niyetliler onlara fayda veremeyecektir.

Bizler din, dil ve ırk ayrımı yapmadan şartların oluşması takdirinde gidemeyeceğimiz ulaşamayacağımız yetim olmayacaktır.” diyen Ateş, Avrupa Yetim-Der’in dünya genelinde yürüttüğü faaliyetlerle ilgili hayırsever katılımcıları bilgilendirerek yardımların toplanması ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması aşamasına kadar yaşanan merhaleleri ve zorlukları anlattı.

Ateş, kimsenin bilip duymadığı ekmeğe muhtaç yetim ve öksüzlerin olduğunu belirtirken, henüz birkaç yılını bitiren, yeni bir insani yardım kuruluşu olmalarına rağmen Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yardım çalışmaları yürüttüklerini vurguladı. Ateş, Avrupa coğrafyasında hayırseverlerin yaptıkları bağışlarla dünya yetimlerine ulaşmaya çalıştıklarını ifade etti.

Onlarca su kuyusu açıldı

Su kuyusu projesi çerçevesinde çeşitli coğrafyalarda onlarca su kuyusu açtırdıklarını belirten Ateş, “Dünyanın dört bir yanında açtırdığımız su kuyuları var. Uganda 5, Somali 4, Gambiya 10, çad 8, Kamerun 7, Gine Bissau 4, Togo 7, Sri Lanka 29, Tanzanya 1 ve Myanmar’da 27 adet su kuyusu açtırdık. Allah’ın izniyle bu su kuyularını daha da çoğaltarak kurak ve su sıkıntısı yaşayan bölgelerdeki insanların su ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çabalarımız devam edecek.”

Ateş, son olarak programa katılımda bulunan tüm hayırseverlere, emeği geçenlere ve basın mensuplarına teşekkür etti.

Genel Başkan Korkut’tan yazılı mesaj

Geçirdiği rahatsızlık sonucu hastanede müşahede altında bulunan ve bundan dolayı programa katılamayan Avrupa Yetim-Der Genel Başkanı Murat Korkut Yetimlerle Dayanışma Gecesine yazılı bir mesaj gönderdi.

Korkut mesajında, “Değerli misafirler Avrupa Yetim-Der’in 5. kuruluş yıldönümünde sizleri böylesi güzel bir etkinlikte şahsen selamlama imkanı bulamadığım için derin üzüntülerimi bildirmek isterim.

Saygıdeğer misafirlerimiz, huzurunuzda Avrupa Yetim-Der’e desteklerini maddi ve manevi olarak esirgemeyen tüm hayırseverlere şahsım ve Avrupa Yetim-Der adına teşekkür ederim.

Ayrıca her türlü fedakarlık ile gecesini günüze katan ve Avrupa Yetim-Der’in simaları mesabesindeki değerli gönüllü temsilcilerimize de kurum adına teşekkür ediyorum. Rabbim kendilerinden razı olsun.

Son olarak, etkinliğimize katılım göstererek bizleri sevindiren aziz Seyda ve hocalarımıza, kıymetli ses sanatçılarımıza, stk ve değerli yönetici ve üyelerine, yazılı ve görsel medya mensuplarına ve burada olan herkese teşekkür eder saygılarımı sunarım.” ifadelerini kullandı.

Yetimler üzerine bestelenen eserler seslendirildi

Avrupa’da bulunan ilahi grupları ve Türkiye’den programa katılan ses sanatçıları Türkçe, Kürtçe ve Zazaca Yetimler üzerine bestelenen eserler başta olmak üzere çeşitli ilahiler seslendirdi. Özlem Ajans sanatçılarından Bilal ve Selami Güneş’in yanı sıra Sedat Uçan’da programda ilahilerini seslendirdi.

Bugün Avrupa’dan Yetimlerin başını okşayanlar var

Programa katılan yetim dostu hayırseverlere seslenen Avrupa Alimler Birliği Üyesi Molla Yahya Yılmaz, yetimlerin korunup sahiplenilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yetimlerle Dayanışma Gecesine katılan hayırseverleri selamlayarak konuşmasına başlayan Yılmaz,  “Allah, hiçbir zaman bizleri ve sizleri mazlumların feryadını duymayan milletlerden toplumlardan eylemesin. Mazlumların ve mağdurların çığlıklarını duyan ve gereği gibi iyilikle karşılıkta bulunanlardan eylesin.

Avrupalı fedakar kardeşlerimle bacılarımla siz Mustazaflarla bir iki şeyi paylaşmak isterim. İki cihan güneşi Hz. Muhammed (s.a.v) Medine-i Münevvere de ashabının içerisinde şöyle bir soru yöneltiyor, “Bu gün sizlerin içerisinde bir yetimin başını okşayan var mı? Evet o günkü toplum o günkü ashab elbette ki bunu yapmıştı. Yetimin başını okşamıştı. Sanki bugün yine Resulallah 1400 yıl önce, bu gün yetimin başını okşayan var mı? diye ümmetine bizlere soruyor gibi. Bizde, evet ya Resulallah yetimin başını okşayan on binler yüz binler var Ey Allah’ın Resulü diyoruz.” şeklinde konuştu.

Mustazaflar yetimleri yetim bırakmayacaktır

Bugün yaklaşık 7 milyarlık dünya nüfusunun 2.2 milyarını çocuklar oluşturduğunun altını çizen Yılmaz, “Bu çocuklarında yaklaşık 400 milyonunu yetim çocuklar oluşturmaktadır. Yüzbinleri aşan bir yetim ordusu bir mahrum ordusu, kahir ekseriyeti savaşlarda tabii afetlerde ebeveynlerini kaybeden, hastalıklardan dolayı anne ve babasını kaybeden çocuklar ama sonuç itibariyle yüzbinleri aşan yetimler topluluğunun olduğunu unutmamalıyız.

Yetimleri yetim bırakmayacak olanlar sizin gibi yalın ayaklı mustazaflar olacaktır. Yetimlerin gözyaşlarını silenlerin sizler olması Allah’ın vermiş olduğu büyük nimetlerden birisidir. Zira bizler yetim bir Peygamberin ümmetiyiz. Asıl itibariyle yetim coğrafyaların çocuklarıyız.

Biz hüseynin çocukları olarak 1400 yıl önce mazlumlara yetimlere sırtını çevirmeyen ve onlara sahip çıkan peygamberin ümmetiyiz.

Yetimlerin hamisi olan ey Avrupalı Müslümanlar, unutmayalım ki Yetime yakınlık Allah’a yakınlıktır, Resullah’a yakınlıktır, Cennete yakınlıktır.” hitabında bulundu.

Suriye’de çocukları yetim bırakanları uyarmıştık

Suriye’de yaşanan savaş sonucu binlerce çocuğun yetim bırakıldığını ifade eden Yılmaz, “Bazı Müslümanlar tağutların ve zalimlerin oyununa geldi. Ümmetin çocuklarının kanı akıyor. Ümmetin çocukları yetim kalıyor, evsiz barksız kalıyor. Suriye’de savaş başlarken bizler haykırmadık mı? Sizlere söylemedik mi bu olay savaşla çözüme kavuşacak bir olay değildir. Bu olay siyasidir. Milyonlarca insanın yersiz yurtsuz kalması mı gerekiyordu. Ölmesi öldürülmesi mi gerekiyordu. Çocukların yetim kalması mı gerekiyordu?

Zalim hiçbir zaman mazlumun kanını akıtma noktasında insaf duymaz acı hissetmez. Yazıktır o Müslümanlara ki yapılan algı operasyonlarına şuurumuzun üzerinde oynayan bu müfsitlerin oyunlarına alet oluyor.” mesajını dile getirdi.

Allah’ın (cc) yetim bir peygamberi insanlığa kurtarıcı olarak gönderdiğini belirten Yılmaz, "Allah yetim ile beraberdir. Yetimin hakkına göz dikmek çok kötü bir haldir. Allah bunu yasaklamıştır, kınamıştır. En hayırlı ev içerisinde bir yetim olan evdir. En şerli ev ise içerisinde yetimin olduğu ama kendisine kötü ve kaba davranılan evdir. Bizler zarif, ince ruhlu insanlar olmalı ve yetime evini açan insanlar olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Molla Yahya Yılmaz’ın konuşmasının akabinde yaptığı dua ile programa destek sunan hayırseverlere plaket takdimi yapılarak “Yetimlerle Dayanışma Gecesi” organizasyonu sona erdi.