Balkan ülkelerinde yaşanan mülteci dramının ardından harekete geçen Avrupa Yetim-Der, Karadağ ve Sırbistan ülkelerinde yaşayan mülteci ve yetimlere ulaşmak için harekete geçerek Genel Merkez kararıyla oluşturulan heyet ile Balkanlarda yardımlarını ulaştırmaya devam ediyor.
1990’lı yıllarda Balkan ülkelerinde yaşanan savaşlardan dolayı Karadağ’a sığınmak zorunda kalan mültecilere ulaşan Avrupa Yetim-Der, Plav şehrine bağlı Gusinye kasabasında ortalama yaşam standartlarının çok altında yaşam mücadelesi veren mültecilere Gıda ve Kışlık ihtiyaç yardımı yaptı.
Avrupa Yetim-Der Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş başkanlığındaki heyet Podgorica’da Mehmet Fatih medresesinde eğitim gören yetim öğrencilere yardım yaptıktan sonra Plav şehrine geçerek, Gusinya’da yaşam mücadelesi veren Kosova, Bosna Hersek ve Hırvatlardan oluşan mültecilere İnsani Yardımlarını ulaştırmayı başardı.
25 yıldır ne ülkelerine dönebiliyor ne de vatandaşlık alabiliyorlar
Karadağ’da yaşayan mültecilere ulaştırılan yardımlarla ilgili açıklamada bulunan Ateş, Gusinye’de 25 yıldır 140 kadar ailenin yaşadığını, bu mültecilerin ülkelerinde geri dönemediğini Karadağ’da da vatandaşlık alamadıkları için zorlu yaşam koşullarında hayatta kalmaya çalıştıklarını belirtti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden alınan verilere göre, 1992-94 yılları arasında yaşanan savaşlar nedeniyle komşu ülkelerden Karadağ’a sığınanların sayısı 16 bin civarındadır. Batı Balkanlar’ın dört ülkesinde 73 bin 500 civarında mülteci ve yerinden edilen kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bunlardan 45 bini Sırbistan’da, 14 bini Bosna-Hersek’te, 8 bin 500’ü Hırvatistan’da ve 6 bini halen Karadağ’da bulunuyor.
İlgili Haberler
-
Avrupa Yetim-Der Karadağlı yetimlerle
08/02/2017