Online Bağış

"Su Kuyusu Yoksa Bataklıktan Su İçiyorlar"

21-03-2016, 10:38

Orta Afrika ülkelerinden Uganda'ya yardım için giden Avrupa Yetim Der, hayırseverlerin desteğiyle 4 Su kuyusunu açtı, 3 tanesinin de temelini attı.

Geçtiğimiz günlerde Uganda'ya yardım için giden Avrupa Yetim Der yardım ekibi, Müslüman azınlığın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde halkın büyük bir su sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu gördü.

Su Kuyusu yoksa bataklıktan su içiyorlar

Müslüman halkın su kuyusunun olmadığı yerde yağmur sularının oluşturduğu bataklıklardan su ihtiyacını karşıladığını gören Avrupa Yetim Der Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş öncülüğündeki yardım ekibi, 4 Su kuyusunu açtı, 3 tanesinin de temelini attı.

"Hayvanlar dahi bu sudan içmez"

İlk olarak Almanya'nın Bonn şehrinde yaşayan hayırseverlerin desteğiyle Namulanda Kasabasında açılacak su kuyusunun çalışmalarını başlatan Hüseyin Ateş ve yardım ekibi, halkın su ihtiyacını bataklıktan karşıladığını bir zat müşahede etti. Burada açıklamalarda bulunan Ateş, abdest, yemek ve içme suyu ihtiyacının batıklıktan karşılandığına dikkat çekerek, "Allah aşkına hayırseverler şu suyun kirliliğine bir baksınlar. Belki hayvanlar buradan su içemez. Daha önce buraya geldiğimizde, yetkililer hastalıkların büyük bölümünün kirli sudan kaynaklandığını söylediler. Önünde durduğumuz su gölü bunun bir örneğidir. İşte su kuyularının ne kadar değerli ve kıymetli olduğunu bu manzara bize gösteriyor" dedi.

Yarım kalan camiyi Avrupa Yetim Der tamamlayacak

Namulanda Kasabasında inşaatı Yemenli bir iş adamı tarafından başlatılan, ancak yarım kalan caminin yapımını Avrupalı bir hayırseverin üstlendiğini belirten Ateş, "Cami sadece kuru bir duvardan ibaret. Avrupa Yetim Der aracılığıyla, bir hayırsever caminin yapımını üstlendi. Burası Müslüman nüfusun yoğun olduğu bir bölgedir ve bu cami bölgenin tek camisi." dedi.

Ateş, inşaat tamamlandığında çocukların da camide medrese eğitimi alacağını sözlerine ekledi.

"İnsanların bir günlük kazancı 1 Dolar!"

Namulanda Kasabasında yaşayan Müslüman halk ve kendisiyle ilgili bilgi veren Cami imamı İbrahim Selecuyci ise, “2010 yılında caminin inşaatı başladı. Yemenli bir iş adamı yapımını üstlenmişti, ancak Yemen’de başlayan savaştan dolayı camiyi tamamlayamadan ülkesine dönmek zorunda kaldı. Ben camide gönüllü olarak imamlık yapıyorum, her hangi bir kimseden maaş almıyorum. Kasabada yaşayan halk bahçelerinde bir şeyler yetiştiriyorlar. Yani bir günlük kazançları 3000 Şilin civarında. Buda yaklaşık 1 Dolar’a takabül ediyor" dedi.

İmam İbrahim Selecuyci, Kasabada elektrik ve suyun olmadığını, ışık ihtiyacını mum veya gaz yağı lambalarıyla karşıladıklarını aktardı.

Cami avlusuna su kuyusu

Bu arada Bonn'daki 4 hayırsever Namulanda Kasabasına su kuyusu açılması için sponsor oldu.  Açılacak su kuyusu hakkında bilgi veren Avrupa Yetim Der Köln gönüllü temsilcisi Cahit Ataş, su kuyusunun cami avlusunda açıldığını aktararak, "Caminin etrafında aşağı-yukarı 2000’ne yakın Müslüman’ın faydalana bileceği bir su kuyusu bu. Buraya yakın başka bir su kuyusu yok. Su ihtiyacını 3 kilometre uzaklıktan karşılıyorlar. Allah hayırseverlerden razı olsun, kendilerine teşekkür ediyoruz" duasında bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından İmam İbrahim Selecuyci'nin gözyaşlarıyla karışık yaptığı dua sonrası su kuyusunun açılması için çalışmalar başlatıldı.